Istoricul Parohiei Vascani

Istorie Iulie 13, 2012

Biserica a fost grav avariată în timpul celui de-al II-lea război mondial, fiind distruse multe din obiectele ce aparţineau bisericii.

Biserica din satul Vaşcani a fost zidită în anul 1816, pe temelia unei alte biserici, de către stolnicul Stefan Feştilă, aşa cum reiese din unele acte de cancelarie din vremuri mai recente. Cu toate acestea, ctitor nu poate fi considerat acest Stefan Feştilă, deoarece la data când este indicată construcţia bisericii, acest Stefan Feştila nu avea decât 10, aşa cum este scris pe o piatră funerară ce se află în partea de nord a pronaosului: “sub această piatră odihneşte robul lui Dumnezeu, comisul Stefan Feştilă, care s-a săvârşit din viaţă la anul 1846, septembrie 24, în vârstă de 40 de ani”. De aici se vede că în cazul când se ia ca adevărata dată de construcţie anul 1816, nu acesta este ctitorul. Data construcţiei poate fi alta, deoarece pe o cruce aflată în altarul bisericii este inscripţia “comis Stefan Feştilă şi soţia sa Paraschiva, 1843”.
Biserica se află în partea de vest a satului Vaşcani. Are formă de cruce, în stil moldovenesc, fiind construită din piatră şi cărămidă.